helmkaketoe

soort

                                            de helmkaketoe
start  >  vogels  >  papegaaiachtigen  >  kaketoes  >  helmkaketoe                             gang-gang cockatoo - callocephalon fimbriatum   

 

  

De helmkaketoe is een soort kaketoe die 35 centimeter groot wordt.  De veren zijn donkergrijs met grijs-witte randen zodat het op strepen lijkt.  De staart is kort en de kop van het mannetje is rood zodat het op een helmpje lijkt.  Vrouwtjes hebben dat niet.  Ze voeden zich met eucalyptus, acacia, bessen, vruchten, noten, bloemen, larven en insecten. 

De vogels maken hun nest in een boomholte of in een rotsholte.  Daarin leggen ze 2 tot 3 eieren die door beide ouders worden uitgebroed.  Vooraf heeft het mannetje een mooie balts uitgevoerd om zijn vrouwtje te krijgen.  Hij zet zijn kuif rechtop en maakt op en neer gaande buigingen met schreeuwende geluiden.  Deze soort leeft in de bossen van AustraliŽ en het noorden van TasmaniŽ.

 

foto's : david coock, martyman, peter shanks