bruine raafkaketoe

soort

                                   de bruine raafkaketoe
start  >  vogels  >  papegaaiachtigen  >  kaketoes  >  bruine raafkaketoe              glossy black cockatoo - casuarina black cockatoo - calyptorhynchus lathami   

 

  

De bruine raafkaketoe wordt ook nog de bruine roodstaartkaketoe genoemd.  Mannetjes hebben een zwart lijf en chocolade bruine kop en rode vlekken.  Vrouwtjes hebben gele vlekjes in de kraag en op de staart.  Ze worden tot 50 centimeter groot.  Ze leven van zaden, bessen, vruchten, insecten en larven.  Hun nest bouwen ze in holle eucalyptusbomen.  Het zijn grote nesten tot 50 centimeter breed en zelfs 1 tot 2 meter diep.  Hierin leggen ze tot 2 witte eieren die na 30 dagen uitkomen.  Het tweede jong krijgt meestal veel minder aandacht zodat het vaak sterft. 

Je vindt deze kaketoes in delen van AustraliŽ waar ze voorkomen in open bossen.  Er bestaan 3 ondersoorten, waarvan enkele bedreigd zijn in hun voortbestaan.  Sommige ondersoorten tellen maar 100 vogels meer. 

 

foto's : didier b, aviceda, snowmanradio