halsbandparkiet

soort

                                         de halsbandparkiet
start  >  vogels  >  papegaaiachtigen  >  echte papegaaien  >  parkieten  >  halsbandparkiet         Rose-ringed Parakeet - Psittacula krameri - Ring-necked Parakeet

 

 

De halsbandparkiet wordt is een soort papegaai die voorkomt in het tropische Afrika en het zuiden van AziŽ.  Bij ons komen ze enkel voor als kooivogel.  Toch zijn er in Europa regelmatig ontsnapt zodat ze zich stilaan in het wild hebben hebben kunnen nestelen.  Het is een opvallend groene en grote vogel die tot 42 centimeter groot kan worden.  Mannetjes vallen op door een roze band die rond de nek zit en een zwarte keel.  Bij vrouwtjes is deze halsband minder opvallend aanwezig. 

Er bestaan 4 ondersoorten die voorkomen in MauritaniŽ en Senegal, in Soedan en SomaliŽ, in India en Sri Lanka, en in Pakistan tot China.  Daar leven ze in bossen en oerwouden, maar ook in tuinen, parken, boomgaarden en in steden.  Ze komen voor in groepjes van 10 tot 15 vogels, maar kunnen buiten het broedseizoen soms grote zwermen van duizenden vogels tellen.  De soort zelf is monogaam en blijft zijn ganse leven bij elkaar.  Hun nest maken ze in de holte van een boom of in holtes van muren.  Soms nestelen ze in elkaars buurt of met 8 paartjes in een boom.  Zo kunnen ze samen een oogje in het zeil houden voor hun vijanden. 

De vogels voeden zich met granen, zaden, fruit, bloemen en nectar.  In onze streken durven ze pinda's of ander tuinvoer eten in de winter bij gebrek aan zaden.  Soms zijn het echte verspillers en kunnen 1 tot 3 happen halfrijp fruit eten en dan verder vliegen.  Zo tasten ze op korte tijd een groot deel van de boomgaard aan.  Ze pikken ook de nestholte van onze boomklever in, zodat het met deze laatste soort minder gaat. 

 

foto's : dropbear, charles lam, nagtegaal , taylor