De groenvleugelara is een grote papegaai en waarschijnlijk de grootste binnen de groep van de ara's.  De veren zijn fel gekleurd met rood, groen en blauw.  Ze worden tot 90 centimeter groot en kunnen tot 1 kilogram wegen.  Hun snavel is erg sterk waarbij ze makkelijk takken kunnen doorbijten.  Daarom kiezen ze ook vaak harde noten en zaden om te kraken. 

In het nest legt het vrouwtje tot 3 eieren waarvan er enkel twee zullen uitkomen.  De jongen groeien traag, maar eten veel.  Pas na 3 maanden klimmen ze het nest uit.  Hun veren zien er dan al volledig gekleurd uit.  Je vindt deze papegaaien van Midden- tot Zuid-Amerika ten oosten van de Andes.  Daar leven ze in regenwouden en bergstreken tot meer dan duizend meter hoogte.  De soort is sterk bedreigd omdat ze veel worden gevangen om verkocht te worden als huisdier.  Maar ook het kappen van de wouden zorgt ervoor dat het aantal sterk terug gaat.