De buffons ara is een soort papegaai uit het geslacht van de ara's.  Ze worden tot 90 centimeter groot en behoren tot de grootste papegaaien ter wereld.  De veren zijn vooral groen en het voorhoofd rood van kleur.  Verder zijn de veren blauw en roodbruin.  Rond de ogen is de huid kaal met roze en donkere lijnen.  Die lijnen zijn eigenlijk korte veertjes.  De vogels komen voor in Midden- en Zuid-Amerika van Honduras tot Colombia.  Daar leven ze op de laaglanden en heuvels tot 600 meter hoogte. 

De vogels leven van het fruit van amandelbomen, noten en bloemen van orchideeŽn.  Ze maken hun nest in boomholten waarin ze 2 tot 3 eieren leggen.  Na een maand komen ze uit en na 100 dagen verlaten ze het nest.  Er bestaan ook twee ondersoorten.  De ene soort leeft meer in Midden-Amerika, terwijl de andere soort meer naar het zuiden leeft. 

Ze staan op de lijst van bedreigde diersoorten, omdat vele wouden worden gekapt waarin ze leven.  Maar ook worden ze gevangen om verkocht te worden.