kea

soort

                                             de kea
start  >  vogels  >  papegaaiachtigen  >  Nieuw-Zeelandse papegaaien  >  kea                                       nestor notabilis - kea

 

  

De kea is een soort papegaai die samen met de kaka en de kakapo behoort tot de Nieuw-Zeelandse papegaaien.  Ze behoren tot de slimste papegaaien die er zijn.  Hij is ongeveer een halve meter groot en heeft bruin-groene veren.  Onder de vleugels heeft hij oranje kleuren.  De vogels leven in de bossen, graslanden en bergen, maar durven ook makkelijk dicht bij de huizen komen.  Ze leven van nectar en stuifmeel dat ze uit de vele bloemen halen.  Maar ze durven ook wel eieren van andere vogels eten.  Vroeger ontdekte men dat de kea's de schapenstallen binnen drongen om de schapen te bijten en hun bloed te drinken.  Vele schapen werden hierdoor gedood. 

Daardoor werd de kea stilaan uitgeroeid.  De boeren maakten in de nacht vuurtjes aan die de kea aantrokken.  Het was dan heel makkelijk om ze af te schieten.  Maar de kea kwam terug.  Wanneer mensen in de bergen begonnen skiŽn, kon de kea zich voeden met het afval dat de mensen achterlieten.  Toen er meer auto's kwamen, beten de kea's de rubberen banden stuk.  Vele redenen om weeral de kea's af te schieten.  Nu staat hij op de rode lijst en mag er niet meer op geschoten worden.

Hun nest maken ze in spleten van rotsen of van een holle boom.  Daarin leggen ze 2 tot 4 eieren die door mama wordt uitgebroed.  Maar de eieren worden vaak door ratten en katten opgegeten.  Deze roofdiertjes werden door mensen naar de eilanden gebracht en zorgen er stilaan weer voor dat het heel slecht gaat met de kea. 

 

foto's : gnu free, velela, mark whatmough, avenue