pingu´ns

orde

                de pingu´ns       

penguins - sphenisciformes 

 

 

start
vogels

naast de pingu´ns zijn er nog andere vogelfamilies 

buissnaveligen
duiven
duikers
eendvogels
flamingo's
futen
gierzwaluwen en kolibries
hoatzins
hoendervogels
hoppen, boomhoppen en neushoornvogels
kasuarissen en emoes
keerkringvogels
kiwi's
koekoeksvogels
koerols
kraanvogelachtigen
muisvogels
nachtzwaluwachtigen
nandoes
ooievaarachtigen
papegaaiachtigen
pinguins
roeipotigen
roofvogels en gieren
scharrelaarvogels
seriema's
spechtvogels
steltlopers
steltrallen
struisvogels
suliformes
tinamoes
toerako's
trappen
trogons
uilen
valken en caracara's
zandhoenders
zangvogels
zonnerallen en kagoes
 

 

Pingu´ns zijn zeevogels die niet kunnen vliegen en alleen voorkomen in het zuiden van onze aardbol.  Ze zijn volledig aangepast aan erg koude gebieden en het leven in de zee.  Ze worden ook wel vetganzen genoemd.

De naam "pingu´n" komt waarschijnlijk uit een andere taal  pen gwyn  en betekent witte kop.
Pingu´ns zijn carnivoor.  Dat wil zeggen dat ze vlees en vis eten.  Ze vangen hun voedsel onder water en eten hierbij vooral vis, kreeftjes en kleine inktvisjes.  Er bestaan ongeveer 16 soorten pingu´ns.  Onderaan zie je ze allemaal opgesomd.  De grootste soort, de keizerspingu´n, eet ijsvissen, krill en inktvissen.  Krill zijn piepkleine diertjes die goed op garnalen lijken.  De koningspingu´n eet soms inktvissen maar leeft vooral van kleine lantaarnvissen.  De drie kleinere soorten leven meestal van krill.

 

 

De meeste pingu´nsoorten maken hun nest in gaten of holen om zich zo tegen de zon te beschermen.  Ze verbeteren dit met takjes en restjes of bouwen een nest van stenen die ze in de buurt vinden.  Ze leggen meestal 2, soms 3 eieren.  De beide ouders lossen elkaar af bij het broeden.  Terwijl de ene het ei bebroedt, trekt de andere naar zee om te gaan eten en eten te zoeken voor de jongen.  Zodra het jong is uitgekomen, lossen de ouders elkaar op dezelfde manier af om het jong te voeden.   

Enkel de grootste soorten maken geen nest.    Ze broeden het enige ei uit op hun poten onder een huidplooi van de buik.  Bij de keizerspingu´n broedt alleen het mannetje het ei uit.  Soms bij temperaturen van - 70 graden,  terwijl het vrouwtje naar zee teruggaat om te eten.

foto's : stan shebs, jojan, glenn grant, constantine

soorten pingu´ns :

snares kuifpingu´n

Fjordland kuifpingu´n

schlegels pingu´n

grote kuifpingu´n

Afrikaanse pingu´n

magelhaenpingu´n

stormbandpingu´n

macaronipingu´n

witvleugelpingu´n

Galapagospingu´n

geeloogpingu´n

Humboldt pingu´n

adÚliepingu´n

ezelspingu´n

rotspingu´n

koningspingu´n

keizerspingu´n

 

 

                wil je het rijk der vogels met alle families en soorten eens op een rijtje zien                           klik dan hier