De zwarthalsooievaar is een soort ooievaar die ook nog de zwartnekooievaar of de jabiru genoemd wordt.  Ze worden tot 140 centimeter groot en wordt tot 2 meter breed met de vleugels gespreid.  De veren zijn zwart-wit gekleurd en de nek en kop zijn eerder purper van kleur.  De mannetjes en vrouwtjes zijn te herkennen aan de kleur van hun ogen.  Vrouwtjes hebben gele ogen, terwijl de mannetjes donkere ogen hebben. 

Er bestaan 2 ondersoorten die voorkomen in India en Nieuw-Guinea en AustraliŽ, zodat de soort niet echt bedreigd is.  Ze leven van vis, maar ook kikkers, reptielen en krabben.  Ze komen in paartjes voor en blijven hun leven lang samen.