De soenda-ooievaar is een soort ooievaar die voorkomt op Borneo, Sumatra en het zuiden van Thailand en MaleisiŽ en is sterk bedreigd.  Waarschijnlijk leven er maar 250 tot 500 vogels meer in de natuur.  Hierbij is hij de zeldzaamste van alle ooievaars.  Ze worden 75 tot 90 centimeter groot en hebben zwart-witte veren, een rode snavel met een oranje huid op het gezicht.  Rond de ogen zie je gele ringen. 

De vogels leven in de regenwouden langs moerassen en rivieren.  Daar jagen ze op vissen, amfibieŽn, kleine reptielen en insecten.  Ze leven meestal alleen of in kleine groepjes.  Hun nest bouwen ze hoog in de bomen waarin ze twee eieren leggen.  Hun leefgebied verkleint steeds door ontbossing en aanleg van palmplantages.