Javaanse maraboe

soort

                                        de Javaanse maraboe
start  >  vogels  >  ooievaarachtigen  >  maraboes  >  Javaanse maraboe                           Leptoptilos javanicus  - Lesser Adjutant  

 

  

De Javaanse maraboe is een soort ooievaar die voorkomt op Java, maar ook in vele landen eromheen tot zelfs in India.  Ze hebben een kale nek en kop met een hoornplaat erop.  Van de drie soorten maraboes is deze de kleinste.  Ze leven meestal alleen op drassige weilanden.  Enkel in de broedtijd komen ze in groepen voor.  De vogels worden ongeveer 120 centimeter hoog en hebben niet die bultige rug zoals de Indische en Afrikaanse maraboe. 

Tijdens de broedtijd wordt de kop rood en de nek oranje van kleur.  Als ze vliegen trekken ze hun nek niet in, terwijl andere ooievaars dat wel doen.  Deze maraboesoort komt in vele landen voor langs grote rivieren en meren, maar ook in beboste streken.  Ze voeden zich met vissen, kikkers en reptielen.  Soms durven ze kleine vogels aanvallen en knaagdieren tijdens de broedtijd.  Hun nest wordt gebouwd in hoge bouwen en is groot en plat.  Soms is het meer dan één meter breed én diep.  Daarin leggen ze tot 3 eieren.

 

foto's : elena gaillard, david behrens, nadhifa, henny hr