ooievaar

geslacht

de ooievaars

start  >  vogels  >  ooievaarachtigen  >  ooievaars                                                                                        ciconia - storks

 

 

De ooievaars zijn een groep vogels met lange poten en een lange hals.  Hij wordt ongeveer één meter en een half groot.  Ze kunnen dertig jaar worden.  Hij eet vooral kikkers en grote insecten, maar ook jonge vogels, hagedissen en knaagdieren vindt hij best lekker.   Er bestaat ook een zwarte ooievaar. 

Het zijn trekvogels die grote afstanden af kunnen leggen.  Dat wil zeggen dat ze tijdens de winter liever in warmere streken verblijven.    Hij vliegt tot in Spanje en zelfs tot aan de verste punt van Afrika.


  
 

foto's : krzysztoff, m betley, gnu, bramvanoirschot

Als twee ooievaars op hun nest zitten, tonen ze elkaar hun liefde met enorm geklepper van hun snavels.  Ze blijven niet voor altijd samen zoals de zwanen, maar kunnen wel moeilijk hun nest verlaten.   Als ze na de winter terugkeren, kiezen ze meestal hun eigen nest terug uit.  Daarom blijven zovele paartjes heel lang samen.  Vroeger werd gezegd dat de ooievaars kindjes brachten.  Dat komt vooral omdat deze vogels hun nest vaak op een schouw bouwden.

soorten ooievaars :