maraboes

geslacht

                                           de maraboes
start  >  vogels  >  ooievaarachtigen  >  maraboes                                                                             Leptoptilos - marabou stork

 

 

De maraboe is een soort ooievaar die in Afrika en AziŽ voorkomt.   De vogel heeft een kale kop met een hangende keelzak, een grote gelige snavel, zwarte vleugels en staart en een wit lijf.   Als ze vliegen, hebben hun vleugels een wijdte van 2 en een halve meter.  Het zijn echte aaseters en trekken vaak met gieren op.   Aas zijn restjes die andere dieren achterlaten.  Ze broeden in grote groepen en bouwen hun brede nesten in grote bomen, vaak dicht bij de mensen in de dorp.

De jongen die geboren worden zijn naakt en gerimpeld.  De maraboe is een stille ooievaar, behalve in de buurt van het nest en als ze rusten.   Ook tijdens de paartijd klepperen de maraboes hard met hun snavel.  Ze hebben aan hun snavel een keelzak hangen die ze kunnen opblazen.   Ze doen dit om aan de vrouwtjes te tonen.  Hij gaat ook vaak op trek tijdens de regens om in het volgende droge seizoen terug te komen.  Want dan zijn vele dieren zoals de zebraís en de gnoes al flink verzwakt en uitgehongerd.  De maraboe heeft dan veel te eten, want er liggen dan vele dode dieren in het rond.


   
 

 

De maraboe leeft vooral in open gebied dichtbij een groot meer of rivieren.   Hij komt niet voor in dichte bossen.  Ze kunnen lange tijd op hun knieŽn zitten en zonnen met hun vleugels naar de zon gericht.  Hij kan vaak gewoon staan alsof hij diep aan het nadenken is.    Van dichtbij bekeken is het een vogel met een lelijke kop en lijkt hij op een oud mannetje.  Als ze het te heet krijgen, doen ze hun bek open en beginnen te hijgen.  Hierdoor koelen ze flink af.  Hun grote keelzak zorgt ook voor wat afkoeling.   

Dichtbij mensen zijn ze helemaal niet verlegen.  Ze kunnen geduldig zitten wachten naast vissersboten om een hapje mee te pikken.    Vissen worden soms ook uit het water gehapt.  Hij houdt zijn open snavel dan stil in het water en als er een vis in zwemt, dan hapt de maraboe toe.  Verder eet hij ook insecten, vissen, ratten en kleine vogels.  Hij steelt zelfs de eieren van de flamingoís of van krokodillen.  Zelfs een kleine krokodil lusten ze ook wel. 

De vogel vliegt zwaar en traag.  Toch is het een zeer goede vlieger.  Ze leggen twee tot drie eieren in hun nest en zorgen dat hun eieren uitkomen in het droge seizoen, want dan is er het meeste voedsel te vinden.  Maraboes werden vroeger gevangen voor hun veren.  Die werden gebruikt om op de hoeden van de deftige dames te zetten.  In gevangenschap heeft een maraboe eens 31 jaar geleefd.



soorten maraboes :
 

foto's : jm van der lans, pbrundel, gnu
, yathin sk