rosse reuzennachtzwaluw

soort

                                 de rosse reuzennachtzwaluw
start  >  vogels  >  nachtzwaluwachtigen  >  reuzennachtzwaluwen  >  rosse reuzennachtzwaluw      rufous potoo - nyctibius bracteatus 

 

https://photos.smugmug.com/Stock/Birds-of-Eastern-Ecuador/i-ZFxWN4j/0/9545afef/L/Rufous%20Potoo_DMB6028-L.jpg

 

De rosse reuzennachtzwaluw is een soort nachtzwaluw uit de familie van de reuzennachtzwaluwen. De naam komt natuurlijk van de roodbruine kleur van zijn veren.  Het is de kleinste soort reuzennachtzwaluw en is zeer goed gecamoufleerd tussen dorre bladeren van de bomen.  Op de borst zitten witte vlekjes.  Bovendien wiegen ze vaak heen en weer om zich als een dode tak voor te doen. 

Hun nest bouwen ze vaak op de top van een dode stronk waarin ze één ei leggen.  Zo kunnen ze hun nest goed beschermen door zich als dode bladeren voor te doen.  De vogels komen meestal voor in Ecuador, Peru en Bolivia.  Maar er leven ook erg kleine groepjes in Brazilië, Colombia en Guyana.  Daar leven ze in lage natte bossen.  Hun aantal is vrij groot zodat de soort niet echt bedreigd is. 

 

https://download.ams.birds.cornell.edu/api/v1/asset/51041661/large

foto's : ahlman, hegedus, brinkhuizen