nachtzwaluwen

familie

                      de nachtzwaluwen

start  >  vogels  >  nachtzwaluwachtigen  >  nachtzwaluwen                                                              Nightjars - caprimulgidae

  

De nachtzwaluwen zijn een familie vogels die behoren tot de nachtzwaluwachtigen.  Er bestaan 92 soorten en zijn echte nachtdieren zoals de naam het zegt.  Toch zijn ze geen familie van de zwaluwen die wij kennen en de gierzwaluwen.  De nachtzwaluwen zijn vogels die ongeveer 25 centimeter groot zijn, een grijze kleur hebben met bruine en zwarte vlekken.  De vleugels zijn vrij groot.  De snavel is klein maar kan wijd open worden gezet.  Ze kunnen zelfs een ei meevoeren in hun bek of een klein jong. 

Als de avond begint, dan komen de nachtzwaluwen tot leven.  Dan gaan ze op jacht naar kevers, langpootmuggen, motten en andere nachtinsecten.  Alle insecten die ze vangen verzamelen ze in een soort keelzak.  Borstels rond de bek helpen om de insecten goed binnen te houden.  Als de zon onder is, kan je de mannetjes horen snorren terwijl ze op een tak zitten.  Dit geluid maken ze in de paartijd.  De vlekjes op de staart van het mannetje zijn dan ook belangrijk.  De vrouwtjes herkennen hierdoor de mannetjes prima.  Ze leggen twee eitjes maar maken hiervoor geen nest.  Vijanden die in de buurt komen, worden door de ouders gefopt door te doen alsof ze mank zijn.  Ze lokken de vijanden weg van de jongen zodat die kunnen vluchten.  Als de jongen te vaak worden gestoord, dan verhuizen de ouders gewoon de eieren door ze in hun snavel weg te brengen of over de grond verder te rollen.  Ook de jongen worden soms verhuisd

De vogels zijn bijna altijd aan het vliegen.  Stappen kunnen ze niet.  Overdag rusten ze op een tak die dezelfde kleur heeft zodat ze niet opvallen.  Vaak doen ze hun ogen dicht omdat die te veel opvallen.  Zeker als er een vijand in de buurt is. 

 

foto's : jerry oldenettel, durzan cirano, natureatyourbackyard, b gliwa

soorten nachtzwaluwen :  

  • Egyptische nachtzwaluw
  • savanne-nachtzwaluw
  • ecuadornachtzwaluw
  • hindoe-nachtzwaluw
  • Indische nachtzwaluw
  • bates' nachtzwaluw
  • yucatan-nachtzwaluw
  • witvleugelnachtzwaluw
  • witstaartnachtzwaluw
  • sulawesi-nachtzwaluw
  • vauries' nachtzwaluw
  • reichenows nachtzwaluw
  • Mozambikaanse nachtzwaluw
  • bonapartes nachtzwaluw
  • Cubaanse nachtzwaluw
  • doornstruiknachtzwaluw
  • gekraagde nachtzwaluw
  • Europese nachtzwaluw
  • goudgele nachtzwaluw
  • gabonnachtzwaluw
  • spix' nachtzwaluw
  • grijsbruine nachtzwaluw
  • jungle-nachtzwaluw
  • marmernachtzwaluw
  • vleugelbandnachtzwaluw
  • horsfields nachtzwaluw
  • vlekstaartnachtzwaluw
  • cayenne-nachtzwaluw
  • madagaskarnachtzwaluw
  • sykes' nachtzwaluw
  • Filipijnse nachtzwaluw
  • moerasnachtzwaluw
  • roetnachtzwaluw
  • zwartschoudernachtzwaluw
  • Nubische nachtzwaluw
  • kleine nachtzwaluw
  • roesthalsnachtzwaluw
  • louettes nachtzwaluw
  • Ethiopische nachtzwaluw
  • salvadori's nachtzwaluw
  • Moorse nachtzwaluw
  • roodwangnachtzwaluw
  • rosse nachtzwaluw
  • ruwenzori-nachtzwaluw
  • salvins nachtzwaluw
  • zwarte nachtzwaluw
  • zijdestaartnachtzwaluw
  • okervleknachtzwaluw
  • rotsnachtzwaluw
  • roraima-nachtzwaluw
  • texasnachtzwaluw
  • Antilliaanse nachtzwaluw
  • Amerikaanse nachtzwaluw
  • kleinste nachtzwaluw
  • zandkleurige nachtzwaluw
  • sikkelvleugelnachtzwaluw
  • argbolds nachtzwaluw
  • argusnachtzwaluw
  • duivelsnachtzwaluw
  • grote nachtzwaluw
  • baardnachtzwaluw
  • papua-nachtzwaluw
  • temmincks nachtzwaluw
  • trapstaartnachtzwaluw
  • spiesstaartnachtzwaluw
  • roodbuiknachtzwaluw
  • kortstaartnachtzwaluw
  • viervleugelnachtzwaluw
  • wimpelnachtzwaluw
  • pauraque
  • Brazilliaanse nachtzwaluw
  • Mexicaanse poorwill
  • gevlekte poorwill
  • yucatan poorwill
  • staartbandnachtzwaluw
  • poorwill
  • nacunda-nachtzwaluw
  • haïti-pauraque
  • lierstaartnachtzwauw
  • vorkstaartnachtzwaluw
  • bruine nachtzwaluw