Het zwart waterhoen is een vogel uit de familie van de rallen.  Ze zijn eerder donkergrijs tot zwart van veren met een bruine rug.  Onderaan is de staart wit en de snavel is rood en geel.  De vogels komen voor in AustraliŽ, TasmaniŽ, Sulawesi en eilanden die ten zuiden van Borneo liggen.  Daar leven ze in meren met zoet water, vijvers en moerassen.  Ze zoeken hun voedsel in het water en op het land.  Dat kunnen gras, zaden en vruchten zijn.  Maar ook weekdieren, insecten, aas en vogelpoep.  Tijdens het broeden leven ze in kleine groepjes samen van 4 tot 7 dieren.