meerkoet

soort

                                     de meerkoet
start  >  vogels  >  kraanvogelachtigen  >  rallen  >  koeten  >  meerkoet                                           Eurasian Coot - Fulica atra

 

  

De meerkoet behoort tot de familie van de rallen.  Het zijn zwarte vogels met een witte snavel en een soort schild op hun voorhoofd.  Ze duiken veel en zijn steeds op zoek naar waterplantjes.  Vliegen doen ze niet graag en vluchten soms al rennend over het water.  Toch kunnen ze grote afstanden afleggen als ze op trek gaan.  Naast de plantjes eten ze ook waterinsecten en weekdiertjes. 

Hun nest bouwen ze aan de waterkant van riet en waterplantjes.  Jammer genoeg stoppen ze er ook plastiek en afval tussen dat ze op het water vinden.  Het vrouwtje legt tussen de 5 en 10 eieren die na 25 dagen broeden uitkomen.  Mama en papa zorgen goed voor hen tot ze na 8 weken kunnen vliegen.  Maar er liggen vele vijanden op de loer zoals de reigers en de meeuwen.  Als geen enkel jong het overleeft, dan beginnen de ouders gewoon opnieuw.  Je vindt de vogels in Europa, Noord-Afrika AustraliŽ en AziŽ.  Bij ons komen ze vaak voor.  Sommige mensen noemen de meerkoet ook de waterkip. 

 

foto's : amelant, givernaud,