hoornkoet

soort

                                     de hoornkoet
start  >  vogels  >  kraanvogelachtigen  >  rallen  >  koeten  >  hoornkoet                                         horned coot - fulica cornuta 

 

http://cdn.birdseye.photo/media/resized/large/001818-909-20150222223427.jpg

  

De hoornkoet is een een watervogel uit de familie van de rallen en de koeten.  De vogels komen voor in de hoge bergen van Zuid-Amerika soms op een hoogte van 3 tot 5 duizend meter.  Ze worden ongeveer 50 tot 60 centimeter groot.  Terwijl de meeste koeten een hard schildje op hun voorhoofd hebben, heeft de hoornkoet dat niet maar wel 3 lellen bovenop de snavel.  Ze hebben ook een witte vlezige kam. 

De vogels maken hun nest dicht bij de kust in het water.  Soms komen ze met 80 vogels samen broeden.  De nesten liggen tot 40 meter in het water.  Ze maken met keien een soort eilandje waarop ze hun nest bouwen.  Ze bedekken alles met algen. 

Omdat de vogels niet in zo'n grote groepen nog voorkomen, zijn ze stilaan bedreigd. 

 

foto's : unknown