De maskerfuutkoet is een soort fuutkoet uit de orde van de kraanvogelachtigen.  Je vindt ze in het Verre Oosten zoals Thailand, Bangladesh, India, Laos, Vietnam, MaleisiŽ, Myanmar en Sumatra.  Het zijn knappe duikers, maar weinig te zien.  Ze worden tot 50 centimeter groot.  Het zijn echte watervogels met een scherpe, gele snavel.  Hun nek is vrij lang en op hun kop zit een zwart masker van veren.  Aan de zijkant van de hals zit een witte streep.  De rest van het lijf is grijs en bruin.  Hun poten zijn geel en hebben lobben. 

Het gaat echt niet zo goed met de maskerfuutkoet, omdat ze op vele erg kleine plaatsen voorkomen.  We denken dat er maar duizend vogels meer over blijven in de natuur.  Ze leven in rivieren langs oevers met bossen en moerassige landen.  Ze leven van insecten die ze vinden op takken en struiken die over het water hangen.  Maar ook garnalen en kleine vissen lusten ze wel.  Tijdens het broeden zie je ze niet vaak, omdat ze erg schuw zijn.  Hun nest wordt met kleine takjes boven het water gebouwd tussen struiken langs de oever.  Daarin worden 3 tot 7 eitjes gelegd die zowel mama als papa uitbroeden.  De jongen zijn vlug uitgegroeid en verlaten dan het nest.