kasuarissen

familie

                    de kasuarissen

start  >  vogels  >  kasuarissen en emoes   >  kasuarissen                                                                                   casuariidae

 

Kasuarissen zijn grote loopvogels uit Nieuw-Guinea en AustraliŽ.   De familie telt 3 soorten.
Ze zijn familie van de emoe, de grootste loopvogel van AustraliŽ.  Maar ook familie van de struisvogels, de grootste loopvogel van Afrika, en de nandoes uit Zuid-Amerika.

Deze vogels leven in het regenwoud.  Hoewel het vrij schuwe vogels zijn, is het niet verstandig dicht te naderen.  Zij kunnen erg kwaad worden.  Een schop van een kasuarispoot, met een scherpe klauw eraan, kan een dodelijke wonde geven.     

Het zijn alleseters.  Op de grond en aan laag hangende takken zoeken ze naar vruchten, maar ook paddenstoelen, insecten, kikkers, slangen en andere kleine diersoorten vinden ze best lekker.   Een kasuaris kan wel 40 tot 50 jaar oud worden.

    

 

Ze kunnen zeer lage geluiden maken, die mensen nog moeilijk kunnen horen.  De geluiden gaan ver in het regenwoud en zorgen ervoor dat vogels die alleen leven, elkaar nog kunnen ontmoeten.   De helmachtige kam helpt de vogels daarbij.  In die helm zitten kamertjes vol lucht.  Ze werken als een kleine microfoon en vangen de verre geluiden op.   Hij gebruikt de helm ook om zich beter door het struikgewas te kunnen voortbewegen.

Hij wordt anderhalve meter lang en een 60 kg zwaar.  De poten hebben drie tenen, waarvan de middelste een scherpe klauw heeft.  Ze kunnen ook heel goed rennen, tot 50 kilometer per uur en wel anderhalve meter hoog springen.   Ook zwemmen kunnen ze uitstekend.   Het wijfje is groter dan het mannetje en het meest duidelijk gekleurd.  Ze legt tot 8 blauwgroene eieren  waarop het mannetje 2 maanden broedt.   Daarna zorgt het mannetje nog een 9 maanden voor de bruingestreepte jongen.  De jonge vogels missen de felle kleuren van de volwassen dieren.

 
 

 een kasuarisjong

De helmkasuaris is een bedreigde vogelsoort omdat zijn leefgebied steeds kleiner wordt.  We denken dat er nog maar een 1500 vogels in het wild overblijven.  In dierentuinen in AustraliŽ zitten ongeveer 40 kasuarissen.    
Ook worden eieren van kasuarissen verzameld door de mensen en uitgebroed door kippen.  De jonge vogels worden dan met de kippen gevoed en groot gebracht totdat de vogels volwassen worden.  Tegen die tijd worden de vogels geslacht en opgegeten.  

foto's : jaap folmer, phyzome, frank wauters, paul ijsendoorn, philippe ludwig, ferruge

soorten kasuarissen :