bonte tok

soort

                                              de bonte tok
start  >  vogels  >  hoppen en neushoornvogels  >  neushoornvogels  >  bonte tok                   African Pied Hornbill - Tockus fasciatus

 

  

De bonte tok is een soort neushoornvogel uit Afrika die voorkomt in landen zoals Zambia en Angola, maar ook in het noorden in Gambia en Oeganda.   De vogels leven van fruit en vruchten, maar eten graag wat insecten en andere kleine diertjes tussendoor.  De vogels maken hun nest in de holte van een boom.  Met allerlei plantjes wordt het nest aangekleed.  Toch wordt de ingang van zijn nest helemaal dicht gemaakt tot een kleine spleet overblijft.  Dat gebeurt met modder, uitwerpselen en pulp van fruit.  Het mannetje verzorgt het vrouwtje goed terwijl die voortdurend op het nest broedt.  Hij brengt haar het nodige voedsel.  Zij legt daar tot 4 witte eitjes in.  Als de kuikens te groot worden voor het nest, dan breekt de moeder het af. 

De vogels leven in bossen en zijn vrij groot tot 54 centimeter.  Hun verenkleed is zwart met witte buik en een wit staartpuntje.  De snavel is lang en gebogen en geel van kleur.  Er zit een soort helm bovenop. 

 

foto's : garvie, hoogsteel