noordelijke hoornraaf

soort

                                          de noordelijke hoornraaf
start   >  vogels  >  hoppen en neushoornvogels  >  hoornraven  >  noordelijke hoornraaf       abyssinian ground hornbill - northern ground hornbill - bucorvus abyssinicus

           

  

De noordelijke hoornraaf is een neushoornvogel die behoort tot de hoornraven.  Het zijn grote zwarte vogels die vooral op de grond leven.  Ze komen voor in Afrika en worden ongeveer 100 centimeter groot.  Met de vleugels gespreid bereiken ze tot 185 centimeter.  De pennen van de vleugels zijn wel wit, maar dat is niet te zien als ze niet vliegen.  Rond de ogen zijn ze kaal en ze hebben ook een kale keelzak hangen.  Bij de mannetjes is die vooral rood, maar bij de vrouwtjes eerder blauw tot zwartblauw. 

De vogels leven van kleine dieren zoals sprinkhanen, slangen en kleine knaagdieren.  Hun nest maken ze in een holle boom waarin het vrouwtje tot 2 eitjes legt.  Ze worden 40 dagen uitgebroed.  Meestal blijft er maar één jong leven dat tot 3 maanden in het nest blijft.  De vogels komen voor van Senegal tot Nigeria en van Oeganda tot Kenia.  Daar leven ze op droge savannes, open bossen en graslanden.  Soms vind je ze tot op hoogten van meer dan 2 duizend meter. 

Er wordt op de vogels bijna niet gejaagd omdat ze vaak als een heilige vogel worden gezien.  Maar ze vinden hem ook goede jagers op slangen, muizen en sprinkhanen die mensen liever niet in hun buurt zien. 

 

foto's : malcolm, jerry thompson, blachowiak,