Het kuifsjakohoen is een vogel uit de familie van de sjakohoenders.  Ze komen voor in de bossen van het zuiden van Mexico tot het zuiden van Venezuela en Ecuador.  Ze worden 85 tot 90 centimeter groot en zien eruit als een kalkoen.  Vrouwtjes en mannetjes hebben hetzelfde verenkleed.  Dat is donkerbruin met witte vlekken, een lange brede staart, roze poten en felrode lellen.  Rond het oog is naakte huid die doorloopt tot aan de snavel.  Het zijn sociale vogels die vaak gezien worden in paartjes of kleine familiegroepjes.  Toch zijn ze erg luidruchtig en kunnen flink roepen naar elkaar. 

Ze voeden zich met fruit dat ze in de bomen plukken.  Hun nest bouwen ze van twijgjes in een boom.  Daarin leggen ze 2 tot 3 witte eieren.  De soort is niet bedreigd omdat ze een groot verspreidingsgebied hebben.