bruine hokko

geslacht

                                     de bruine hokko
start  >  vogels  >  hoendervogels  >  sjakohoenders en hokko's  >  bruine hokko                                        great curassow - crax rubra

 

https://www.hbw.com/sites/default/files/styles/ibc_1k/public/ibc/p/_50C1813.jpg?itok=8u_IYMZR http://a4.pbase.com/o6/25/862925/1/108984959.1rSxYzPK.GreatCurassow2.jpg

  

De bruine hokko is een hoendervogel uit de familie van de sjakohoenders en de hokko's.  De vogels komen enkel voor in de oerwouden van het zuiden van Mexico tot aan Ecuador.  Ze leven aan de kust tot in de bergen op een hoogte van 800 meter.  Het zijn fazantachtigen die tot de grootste hokko's behoren.  Mannetjes zijn donker van kleur met een gele knobbel op de snavel.  Op de kop staat een kleine zwarte kam.  Vrouwtjes zijn bruiner en hebben een zwart-witte staart.  Op de kop zitten witte punten.  Zij hebben ook een kam op de kop die veel groter is dan die van het mannetje. 

De dieren gedragen zich een beetje als een kalkoen.  Ze leven op de grond en scharrelen naar voedsel zoals zaden en vruchten, maar ook insecten.  De vogels slapen in de bomen.  Ze zijn ook erg trouw en blijven als paartje hun ganse leven samen.  Bij gevaar zullen ze eerder weg rennen dan weg vliegen.  Er wordt jammer genoeg veel op deze soort gejaagd om zijn vlees.  De bruine hokko is dan ook met uitsterven bedreigd. 

De eieren van deze bruine hokko zijn de grootste van alle vogels die in het regenwoud leven.  Ze worden soms zo groot als de hand van een volwassen man.  Het nest is dan ook vrij groot en wordt in de bomen gebouwd met takken en bladeren.  Er worden twee eieren uitgebroed door het vrouwtje.  Het mannetje houdt steeds de wacht. 

 

foto's : megan perkins, havard, arthur chapman, bender