rosse kolibrie

soort

                                   de rosse kolibrie
start  >  vogels  >  gierzwaluwachtigen  >  kolibries  >  rosse kolibrie                                   rufous hummingbird - selasphorus rufus       

 

http://hummingworlds.com/wp-content/uploads/Rufous_Hummingbird_On_A_Perch_-_Selasphorus_Rufus_600.jpg

 

De rosse kolibrie is een soort kolibrie die voorkomt in Noord-Amerika.  Hun vleugels hebben een breedte van 11 centimeter en zijn zelf ongeveer 9 centimeter groot.  De snavel is lang en recht.  Mannetjes hebben een roestbruine kleur met een lichtbruine onderkant.  De staart is oranje met zwarte punten.  Vrouwtjes zijn bovenaan groen gekleurd en onderaan wit.  De staart is ook oranje met groen en zwart-witte punten.  De vogeltjes leven in op open plaatsen en aan de rand van een bos.  Ze leven van nectar die ze met hun lange tong uit de bloemen zuigen.  Maar ze lusten ook insecten die ze in de lucht vangen.  Omdat ze overdag veel energie nodig hebben om te vliegen, doen ze elke nacht een soort winterslaap. 

Mannetjes paren met meerdere vrouwtjes tegelijk.  Ze gaan dan boven hen vliegen, zakken tot vlak boven haar en stijgen daarna weer.  Ze slaan hiermee tot 200 keer per seconde met hun vleugels.  Als het vrouwtjes zin heeft, toont ze haar witte staartpuntjes.  Het paren zelf duurt maar een paar seconden.  Dan gaan ze hun nestje bouwen tussen de struiken en gebruiken mos en bladeren.  Die worden samengepakt met spinnenwebben.  De eitjes zijn iets groter dan één centimeter.  Vrouwtjes verdedigen hun nest fel.  Vooral tegen andere mannetjes. 

 

foto's : nan moore, leung, kimboll,