fonkelende kolibrie

soort

                                   de fonkelende kolibrie
start  >  vogels  >  gierzwaluwachtigen  >  kolibries  >  fonkelende kolibrie                    scintillant hummingbird - Selasphorus scintilla     

 

https://www.hbw.com/sites/default/files/styles/ibc_1k/public/ibc/p/_50C7897.jpg?itok=6XNUUgAf https://www.hbw.com/sites/default/files/styles/ibc_1k/public/ibc/p/scintillant.jpg?itok=4XMviZ8M

 

De fonkelende kolibrie is een erg kleine kolibrie die voorkomt in de bergen van Costa Rica en Panama.  Daar leven ze langs bosranden, koffieplantages en in tuinen tot op 2000 meter hoogte.  Ze worden amper 6 tot 8 centimeter groot en wegen maar 2 gram.  Samen met de bijenkolibrie is het een van de kleinste vogels die er bestaan op onze wereld. 

Mannetjes hebben een bronsgroene bovenkant en een zwart gestreepte staart.  De keel is opvallend rood met een witte nekband.  Vrouwtjes hebben dezelfde kleuren, maar de keel is bleker en de zijkanten kleurrijker.  De vrouwtjes bouwen het nest en broeden ook alleen de eieren uit.  Het nest is bekervormig en telt meestal twee eitjes.  Mannetjes verdedigen het nest door vaak acrobatische toeren uit te halen. 

De kolibries voeden zich met nectar uit verschillende bloemen, maar toch vooral de Salvia.  Ze eten ook kleine insecten. 

 

http://www.mangoverde.com/wbg/images/00000021928.jpg http://www.oiseaux.net/photos/didier.buysse/images/colibri.scintillant.dibu.1g.jpg

foto's : cools, bell,