kolibrie

familie

                    de kolibries

start  >  vogels  >  gierzwaluwachtigen   >  kolibries                                                                            Hummingbirds - trochilidae

  

De kolibries zijn een familie vogels die behoren tot de gierzwaluwachtigen.  Er bestaan meer dan 300 soorten die bijna allemaal in Zuid-Amerika voorkomen.  De mannetjes zijn mooi gekleurd en glanzen, terwijl de vrouwtjes minder opvallen.  Hun snavel is bijna net zo lang als hun hele lijf.  Erg groot zijn de vogeltjes niet, amper 10 centimeter.   Er zijn kolibries met een gebogen snavel naar onder of naar boven.  Voor elke bloem die ze bezoeken past er wel een snaveltje in.  Zo maken de soorten weinig ruzie om een bloem.  In de nek hebben ze een zakje om hun nectar in te stoppen terwijl ze drinken.  Met hun lange snavel raken ze tot diep in de bloem.  Dan rolt het zijn lange tong uit die aan het topje gespleten is.  Door zich diep in de bloem te wringen blijft er veel stuifmeel aan het lijfje kleven.  En dat is dan weer goed voor de bloemen. 

De kleinste kolibrie is de bijkolibrie en weegt maar 1.8 gram.  De grootste weegt 3 gram en is ongeveer 7 centimeter groot.  Ze worden ongeveer 15 jaar oud en keren elk jaar naar dezelfde broedplaats terug. 

 

 

Sommige soorten kolibries eten ook insecten.  Het is nodig dat de vogeltjes de ganse dag eten om op kracht te blijven.  Zelfs als het regent zoekt hij verder naar eten.  Bloemen zijn bij regen gesloten en dan wordt het wel moeilijk voor hen.  Het gebeurt zelfs dat kolibries sterven als het te lang blijft regenen. 

Het zijn echte kunstenaars in het vliegen.  Hun vleugeltjes slaan wel 15 tot 80 keer per seconde en kunnen zelfs gewoon in de lucht blijven hangen voor een bloem.  Het is de enige vogel die achteruit kan vliegen.  Ze kunnen ook recht omhoog en recht omlaag vliegen.  Sommigen noemen de kolibries de helikopter van de vogel.  Je vindt op vele plaatsen kolibries.  Op plaatsen met veel zon, in de woestijn, in de hoge bergen of in een regenwoud. 

Het vrouwtje legt twee eitjes.  Dit zijn de kleinste eitjes onder alle vogels.  Tijdens drie weken worden ze gevoed met nectar en fijne insecten.  Tot 140 keer per dag wordt de snavel van mama diep in de bek van het kleintje gestopt.  Het enige wat de papa doet is het nest verdedigen tegen indringers.  De vijanden zijn katten, roofvogels en slangen. 

foto's : dean biggins, mdf, laitche, charlesjsjarp, dan pancamo, wolfgang wander

enkele van de vele soorten kolibries : 

  • bijkolibrie
  • robijnkeelkolibrie
  • Anna-kolibrie
  • zonnekolibrie
  • vizierkolibrie
  • hoornkolibrie
  • amethistboself
  • glansstaartkolibrie
  • bergnimf
  • heremietkolibrie
  • koketkolibrie
  • schaarstaartkolibrie
  • inkakolibrie
  • fonkelende kolibrie
  • breedstaartkolibrie
  • rosse kolibrie
  • sabelvleugel
  • doornsnavel
  • pluimkolibrie
  • smaragdkolibrie