clarks fuut

soort

                                      de clarks fuut
start  >  vogels  >  futen  >  clarks fuut                                                                                      Aechmophorus clarkii - clark's grebe

 

 

De clark's fuut is een soort fuut die voorkomt in Noord-Amerika.  Deze vogel kreeg zijn naam naar de ontdekker John Clark die een grote natuurliefhebber was.  Ze nestelen op de grote meren in het westen van Amerika.  Maar tijdens de winter trekken ze verder naar de kust van de Stille Oceaan.  De vogels duiken naar karper, haring, krabben, salamanders en weekdieren.  Net als zoveel andere futen maakt ook deze soort een hoffelijk dansje als ze gaan paren. 

De kuikens rijden mee op de rug van hun ouders als ze uit het ei komen.  Ze zijn zwart-wit van kleur en hebben een lange slanke nek.  Ze worden 55 tot 75 centimeter groot.  Er bestaan twee ondersoorten van de clark's fuut.  En soort leeft meer naar het westen van Canada toe, terwijl de andere ondersoort in het centrum van Mexico voorkomt.

 

foto's : marlin harms, calibas, public