Australische dodaars

soort

                                 de Australische dodaars
start  >  vogels  >  futen  >  Australische dodaars                                                          Tachybaptus   novaehollandiae - australasian grebe

 

 

De Australische dodaars is een kleine watervogel die behoort tot de futen.  Ze komen voor in de grote meren en rivieren van AustraliŽ, Nieuw-Zeeland en de nabij liggende eilanden.  Met 25 centimeter behoren ze tot de kleinste futensoorten.  Het zijn knappe zwemmers en duikers, die meestal bij het minste gevaar onder water duiken en weg zwemmen.  Hun verenkleed is donkerbruin met een glanzend zwarte kop en een bruine streep in het gezicht en de nek.  De ogen zijn geel en er zit een lichtgele vlek op de wangen.

De ouders zorgen goed voor hun jongen, maar wanneer ze zelf kunnen duiken en eten zoeken, zal ze haar jongen verlaten.  Toch zal ze hen vaak nog eens controleren hoe het met hen gaat.  In de lucht zijn deze vogels geen kampioenen en zullen dan ook enkel in de nacht vliegen als dat nodig is.  Zo krijgen roofdieren geen kans.  Als er genoeg voedsel in de buurt is, zullen ze niet weggaan van deze plek. 

 

foto's : tarrent