De zwarthalszwaan is een soort zwaan die voorkomt in het zuiden van Zuid-Amerika op Vuurland en de Falklandeilanden.  In de winter als het te koud wordt, dan trekken ze meer naar het noorden.  Het is mooi om zien hoe deze zwaan haar jongen mee laat varen op haar rug.  Net als een fuut dat ook doet.  In het water grondelen ze naar voedsel op de bodem van het meer of plas.  Meer naar Amerika toe, is deze vogel erg geliefd om bij mensen thuis te houden in vijvers en tuinen.  De dieren worden tot 20 jaar oud wat voor een zwaan vrij oud is.