trompetzwaan

soort

                                 de trompetzwaan
start  >  vogels  >  eendvogels  >  zwanen  >  trompetzwaan                                                       Trumpeter Swan - Cygnus buccinator

 

 

De trompetzwaan is een grote witte zwaan die voorkomt in Noord-Amerika.  Ze lijken sterk op de wilde zwaan uit Europa en AziŽ.  Hun naam komt van het felle geluid dat ze maken en op het getoeter van een trompet lijkt.  Hun snavel en poten zijn zwart tegenover hun fel witte veren.  Met hun vleugels gespreid halen ze wel drie meter breedte.  De zwanen komen voor in vijvers en rustige rivieren van Alaska.  De vrouwtjes leggen 3 tot 9 eieren in een nest op het water.  Dat bouwen ze van plantenresten en wordt enkele jaren na elkaar gebruikt.  De zwanen blijven als paartje hun ganse leven samen. 

De jongen hebben bij de geboorte grijze donsveren en kunnen al direct lopen en zwemmen.  Vliegen kunnen ze pas na drie tot vier maanden.  Met hun lange nek grazen de zwanen van de bodem van het meer of de rivier.  Hun platte snavel slobbert in het zand van het ondiepe water.  De kleintjes krijgen ook insecten toegestopt van hun ouders. 

Er werd vroeger veel gejaagd op deze vogels om hun eieren, veren en vlees.  Bijna was deze soort uitgestorven, maar ze zijn gelukkig terug flink in aantal gestegen.  Nu is het een soort die beschermd wordt. 

 

foto's : pybalo, walter siegmund