knobbelzwaan

soort

                                           de knobbelzwaan
start  >  vogels  >  eendvogels  >  zwanen  >  knobbelzwaan                                                            Mute Swan - Cygnus olor

 

 

De knobbelzwaan is een mooie vogel die behoort tot de eendvogels.  Het zijn sierlijke dieren die je bij ons in parken en tuinen terugvindt.  Ze leven van waterplantjes die ze met hun lange hals van de bodem plukken.  Maar ook gras vinden ze lekker.  Met hun brede snavel kunnen ze makkelijk grazen.  In het water zijn soms enkel hun achterpoten te zien als ze onder water duiken. 

Als ze hun vleugels open spreiden, raken ze tot meer dan 2 meter breedte.  Ze behoren tot de zwaarste vogels die kunnen vliegen en wegen tot 13 kilogram.  Het zijn witte vogels met een oranjerode snavel.  Vanaf het oog tot het begin van de snavel zijn ze zwart.  Wat opvalt is de knobbel op het voorhoofd die bij de mannetjes erg duidelijk is.  Van alle vogels hebben zij het grootste aantal wervels in de hals. 

Het geluid van deze zwanen lijkt op gorgelen en blazen.  Maar als ze boos zijn dan sissen ze of knorren ze.  Bij het opstijgen trappelen ze op het wateroppervlak op omhoog te raken.  Dat kost hen veel krachten.  De vogels vliegen in één lijn met hun lange hals vooruit gestrekt.  Omdat ze zo groot zijn, vliegen ze ook vrij snel.  Traag vliegen is niet mogelijk.  Als ze terug gaan landen, dan strekken ze hun voorpoten vooruit om op het water af te remmen.  Bij het zwemmen durven sommige zwanen hun achterpoten op hun rug leggen.

 

 

Als de zwanen gaan broeden, dan wordt het nest goed bewaakt.  Ze zullen er alles aan doen om het te verdedigen.  Ze buigen naar voren en slaan hard met hun vleugels.  Sommige kleinere watervogels gaan soms uit de weg als de zwanen weer eens op pad gaan.  Daarom worden deze zwanen ook niet zo graag gezien in natuurparken omdat ze kleine vogels wegjagen.  Hun nest maken ze aan de rand van het water en is vaak heel groot.  Het is gemaakt van waterplanten en riet met middenin een holte.  Daarin legt het vrouwtje tot 8 eieren die wel 11 centimeter groot kunnen worden.  Het zijn eerst grijsgroene eieren die later bruinig worden.  De jongen blijven lang bij hun ouders tot ze hun donsveren kwijt zijn.  Dan worden ze door hun eigen ouders verjaagd.  Vanaf hun drie jaar zijn ze volwassen en kan je de knobbel opmerken. 

Bij ons is het de meest voorkomende zwaan.  Als het in de winter erg koud is, dan zal je deze vogels heel veel kunnen zien.  Het zijn dan vogels die uit het noorden naar onze streken komen. 

foto's : marek szczeparek, andreas trepte, sangfroid, adrian pingstone