fluitzwaan

soort

                                     de fluitzwaan
start  >  vogels  >  eendvogels  >  zwanen  >  fluitzwaan                                                       Tundra Swan -Cygnus columbianus

 

 

De fluitzwaan is een soort zwaan die voorkomt in Noord-Amerika.  De kleine zwaan is een ondersoort van de fluitzwaan.  Fluitzwanen en kleine zwanen worden samen de toendrazwanen genoemd.  Bij ons komt hij heel weinig voor in de winter.  Omdat ze zo sterk op de kleine zwanen lijken, zijn ze moeilijk te herkennen.  Aan de snavel kan je een klein verschil zien van geel en zwart. 

Ook de trompetzwanen lijken sterk op de fluitzwanen, maar die zijn wat groter en hebben geen geel aan hun snavel.  Ook het geluid is verschillend.  De fluitzwanen lijken wel te blaffen zoals een jachthond.  Toch komt de naam van het geluid dat hun vleugels maken bij het vliegen.  Door de wind lijken deze vleugels te fluiten. 

De vogels worden tot 70 jaar oud en blijven ook hun ganse leven als paartje samen.  Ze leven van planten en knabbelen graag aan wortelstokken en zaden van waterplanten.  Ze broeden op de toendra van Alaska en zijn in de winter in grote groepen te vinden op de vele meren van de Verenigde Staten. 

 

foto's : arpingstone, gnu, maga-chan