De witwanghoenderkoet is een eendvogel die behoort tot de familie van de hoenderkoeten.  Je herkent de witte wang, de lange zwarte nek en de donkergrijze veren.  De vogel staat op vrij hoge poten.  Ze komen voor in Colombia en Venezuela in Zuid-Amerika.  Daar vind je ze in moerassen, lagunes, aan oevers en langzaam stromende rivieren.  Ze grazen zoals ganzen en voeden zich met bladeren en groene planten. 

Hun nest bestaat gewoon uit wat opeengestapelde takken.  Daarin leggen ze 3 tot 5 eieren.  De jongen hebben een geel- tot grijsachtig verenkleed als ze uitgekomen zijn.