De kuifhoenderkoet is een eendvogel die behoort tot de familie van de hoenderkoeten.  Ze komen voor in Zuid-Amerika in Bolivia en Uruguay.  Als ze niet broeden dan kan je ze in grote groepen samen zien bij moerassen.  Ze blijven het liefst dicht bij het water.  Hun nest is vrij groot en wordt in ondiep water of op de oever gebouwd.  Daarin leggen ze tot 5 eieren die door beide ouders worden uitgebroed.  De vogels leven van wortels en granen.  Het lijken zware vogels maar ze kunnen prima vliegen.  Ze worden ongeveer 90 centimeter groot.