radjah-eend

soort

                                           de radjah-eend
start  >  vogels  >  eendvogels  >  ganzen  >  radjah-eend                                                             radjah shelduck - tadorna radjah

 

Bestand:Radjah shelduck arp.jpg

 

De radjah-eend is een vogel die vreemd genoeg tot de familie van de ganzen behoort.  Ze komen voor in AustraliŽ, Nieuw-Guinea en op de Molukken.  Ze worden ongeveer 52 centimeter groot waarbij mannetjes en vrouwtjes er hetzelfde uitzien.  De kop, de borst en de buik zijn wit met een smalle kastanjebruine band over de borst.  Ook de vleugels en de rug zijn kastanjebruin. 

Er bestaan twee ondersoorten die enerzijds voorkomen in AustraliŽ en in Nieuw-Guinea.  Daar leven ze in lagunes, riviermondingen en langs de kust gelegen moerassen.  Broeden gebeurt in een holle boom nabij het water.  Daarin worden 6 tot 12 eieren gelegd die door het vrouwtje worden uitgebroed.  De vogels voeden zich met weekdieren en af en toe planten. 

Omdat ze een erg groot leefgebied hebben, is de soort niet echt bedreigd.  Jacht op deze vogels is ook bij wet verboden. 

 

foto's : arpingston, greverod, tiny froglet