De bergeend behoort eigenlijk tot de familie van de halfganzen.  De naam is een beetje verkeerd gekozen, want ze leven helemaal niet in de bergen.  De mannetjes hebben een rode knobbel op de snavel.  Hun kop en hals zijn zwart en de veren zijn wit met zwarte strepen of vlekken hier en daar.  Ze hebben ook een bruine band rond de hals.  Ze worden tot 60 centimeter groot. 

De eenden leven van slakjes in het water, schaaldiertjes, insecten, visjes en wormen.  Hun nest wordt gemaakt aan de kant van het water in een leeg konijnenhol.  Daarin leggen ze donsveren en in totaal tot 12 eieren.  Na een maand broeden komen de kuikens uit.  Omdat de eend vele jongen kan grootbrengen noemen we dat 'bergen'.  Misschien komt de naam ook wel omdat ze haar eieren goed kan verbergen in een konijnenhol. 

Deze vogels komen voor aan onze kusten tot aan de Middellandse Zee.  In het Zwin zie je deze eenden soms rondvliegen langs de duinen, maar ook in de zee.