De buffelkopeend is een soort eend die de op een na kleinste eend van Amerika is na de wintertaling.  Ze worden 32 tot 40 centimeter groot en hebben een donkergroene kop met een bruine vlek op de zijkanten en grote witte vlekken achter de ogen.  De hals en de zijkanten zijn wit gekleurd en de rug is zwart.  Hun nest bestaat uit 6 tot 14 crèmekleurige eieren dat gebouwd wordt in holen.  Hun leefgebied strekt zich uit van het westen van de Verenigde Staten tot Alaska en Canada.