De Baers witoogeend is een soort duikeend die voorkomt in AziŽ en goed lijkt op de gewone witoogeend.  Hun naam kregen ze van de bioloog en ontdekker Ernst von Baer.  De vogels worden 41 tot 46 centimeter groot en hebben witte ogen, een zwarte kop en nek en zijkanten met kastanjebruine vlekken.  De vogels broeden in het zuidoosten van Rusland en het noordoosten van China.  Daar nestelen ze langs meren en weilanden.  In de winter trekken ze meer naar het zuiden richting ViŽtnam Myanmar en Thailand. 

De aantallen van de Baers witoogeend dalen door uitdroging in de broedgebieden maar ook in de overwinteringsplaatsen.  Er bestaat ook een jacht op de eenden en door menselijke bewoning is er vaak ook gebrek aan degelijke leefgebieden.