De Afrikaanse zwarte eend is een soort eend die behoort tot de grondeleenden.  Ze komen veel voor over heel Afrika.  Het is dus niet echt een bedreigde soort.  Op hun zwarte verenkleed zitten witte vlekken op de rug.  Het is een middelgrote eend waarvan het mannetje opvallend groter is. 

De eenden worden meestal gezien in paren of kleine groepen.  In het nest legt het vrouwtje ongeveer 4 tot 8 eieren die na 30 dagen worden uitgebroed.  Ze leven bij rivieren en beken overdag, maar kiezen in denacht meer voor grote open wateren.  Je vindt ze ook in bosrijke plaatsen waar ze hun nest verstoppen in de buurt van stromend water.  Het nest heeft de vorm van een kommetje en is gemaakt van drijfhout en gras. 

De vogels leven van larven, waterdieren, kleine vissen, planten, slakken en krabben.