De ijsduiker is een vogel uit de orde van de duikers.  Het zijn grote trekvogels die tot 80 centimeter lang kunnen worden.  Tijdens het vliegen strekken ze hun hals en lijf.  Hun kop is volledig zwart met een licht gestreepte hals.  Hun snavel is ook zwart.  Op de rug lijken de veren op een zwart-wit dambord.  Als ze broeden, maken ze een opvallend geluid dat lijkt op gek gelach.  Mama en papa zorgen goed voor de jongen tot ze 11 weken oud zijn.  Dan vliegen ze het nest uit.  Op het water zie je soms jongen die op de rug van de ouders meevaren. 

IJsduikers vind je Alaska, Canada, Groenland en IJsland.  Als het daar in de winter te koud wordt, dan trekken ze naar het zuiden waar je ze langs de kusten van Europa en Noord-Amerika kan vinden.  In Canada staat de ijsduiker op het geld waarmee de mensen betalen. 

Ze leven van vis, maar lusten ook kreeftachtigen en waterplantjes.  Ze kunnen 2 tot 4 meter duiken, maar er zijn al ijsduikers gezien op 60 meter diepte.  Het water moet wel helder zijn, zodat ze goed zien waarop ze jagen.  In onze streken is deze vogel al enkele keren opgemerkt.