musduif

soort

                                      de musduif
start  >  vogels  >  duifachtigen  >  duiven en tortelduiven  >  steenduiven  >  musduif              Common Ground Dove - Columbina passerina

 

  

De musduif is een kleine vogel die voorkomt in de Verenigde Staten en Midden-Amerika.  De vogels leven het grootste deel van de tijd op de grond.  Toch kunnen ze nog vliegen ook al doen ze dat erg weinig.  Ze worden 15 tot 18 centimeter groot en hebben een gele snavel met een zwart puntje.  De veren rond de snavel zijn roze.  Die op de rug zijn bruin met zwarte vlekken.  Als de vleugels gespreid zijn, komen er nog andere mooie kleuren tevoorschijn. 

De vogels leven in open plaatsen met wat bomen en struiken.  Maar ook bossen, zanderige plaatsen en akkers vinden ze leuk.  Daar gaan ze op zoek naar zaden en vruchten.  Maar ook insecten worden gegeten.  Als ze drinken, scheppen ze het water en heffen hun kop naar achteren.  Het nest wordt op de grond gebouwd tussen de struiken.  Het is een gewoon putje met wat planten bedekt.  Soms bouwen ze het in de struiken en bestaat het gewoon uit wat takjes.  Deze nesten worden dan ook vaak stuk gemaakt.  De duiven broeden twee maal per jaar en leggen dan twee eieren per keer.  Na 11 dagen kunnen de jongen al uitvliegen. 

 

http://greglasley.com/images/BirdsofNorthAmerica/Common%20Ground-Dove%200033.jpg

foto's : naturespicsonline, alan vernon, dominic sherony