Het Zuidgeorgisch alkstormvogeltje is een vogel met een donkere bovenkant en een witte onderkant.  De brede snavel loopt naar een punt toe.  De poten zijn opvallend blauw van kleur.  Ze worden ongeveer 18 tot 22 centimeter groot met de vleugels gespreid tot 32 centimeter breed.  Ze leven van schaaldieren zoals krill, vlokreeftjes, kleine vissen en pijlinktvissen. 

De vogels maken hun nest langs rotshellingen of tussen het gras.  Daarin legt het vrouwtje 1 ei dat na 50 dagen uitkomt.  De dieren leven samen in een grote kolonie op het eiland Zuid-GeorgiŽ en andere eilandengroepen bij Nieuw-Zeeland.  Na het broden vliegen ze weg over de oceanen.  Soms vliegen ze tot op de Falklandeilanden.  Katten en ratten jagen soms op de kuikens en de eieren.  Maar ook zeeleeuwen, schapen en vee maken hun nesten stuk.