Het Chileens alkstormvogeltje is een kleine zeevogel uit de familie van de alkstormvogeltjes.  Ze komen voor langs de kust van Zuid-Amerika in Peru en Chili.  Ze lijken erg goed op het gewone alkstormvogeltje maar zijn iets groter tot 22 centimeter groot.  Het is een dik vogeltje met korte vleugels, korte staart.  De veren zijn bovenaan zwart en onderaan wit van kleur.  De poten zijn blauw.  Ze lijken een beetje op de kleine alk maar zijn geen familie van elkaar. 

De vogels leven van plankton en kleine visjes zoals ansjovissen.  Het nest graven ze zelf in een holletje in de grond.  Daarin leggen ze één ei waarop ze 55 dagen broeden.  De ouders zorgen twee maand voor het jong, voordat het zelf voedsel gaat zoeken. 

Vroeger leefden er miljoenen van deze vogelsoort, maar doordat de mensen in de grond begonnen graven op zoek naar grondstoffen, werden vele nesten stuk gemaakt.  De vogels werden gevangen en ook opgegeten.  Maar ook kleine roofdieren zoals katten en vossen jaagden op de eieren.