zwartvoetalbatros

soort

                             de zwartvoetalbatros
start  >  vogels  >  buissnaveligen  >  albatrossen  >  zwartvoetalbatros                               Black-footed Albatross - Phoebastria nigripes

 

  

De zwartvoetalbatros is een soort albatros die voorkomt in de Grote Oceaan.  Tegenover ander albatrossen is hij niet zo groot.  Zijn verenkleed is volledig zwart, maar rond de snavel en de ogen zit wel een witte rand.  Ook de poten en de snavel zijn zwart.  Hij wordt ongeveer 80 centimeter groot met vleugels die tot 2 meter breed kunnen worden.  Het is een van de weinige albatrossoorten die in het noorden van onze planeet leven.  Ze broeden in grote kolonies op eilanden bij Japan.  De Grote Oceaan is hun leefgebied en ze kunnen doorvliegen tot Alaska en Californië. 

Net als de meeste soorten blijven ze hun hele leven samen als koppeltje.  Ze hebben samen één jong dat na drie jaar zelf terugkeert naar de plaats waar hij geboren is.  Het nest is gebouwd in het zand en niet veel meer dan een kuiltje.  Er wordt twee maanden gebroed door zowel het mannetje als het vrouwtje.  Zij wisselen elkaar af en brengen elkaar ook eten tussendoor.  De vogels leven van vis, eieren van vliegende vissen en enkele kreeftachtigen.  Jammer genoeg eten ze ook drijvend plastiek dat rondslingert op de oceaan.  Daarom is de soort ook bedreigd en staan ze op de rode lijst. 

 

foto's : jlfutari, mbz1