zwarte albatros

soort

                                       de zwarte albatros
start  >  vogels  >  buissnaveligen  >  albatrossen  >  zwarte albatros                sooty albatross - dark-mantled sooty albatross - phoebetria fusca  

 

  

De zwarte albatros is een zeevogel die behoort tot de familie van de albatrossen.  Het zijn middelgrote vogels met zwarte veren, smalle vleugels en een smalle staart.  Het is een bedreigde vogelsoort die door de visserij sterk achteruit gaat.  Maar ook katten en ratten hebben het vooral op de eieren van de albatrossen gemunt.  De vogels worden ongeveer 85 centimeter groot en met de vleugels gespreid tot 200 centimeter breed.  Vrouwtjes zijn slanker en hebben een smallere snavel. 

Volwassen vogels hebben zwarte veren met een kop die donkerder gekleurd is dan de rest van het lichaam.  Ze hebben ook een opvallende witte oogring.  De poten zijn licht roze tot blauwgrijs gekleurd.  De onderkant van de bovensnavel heeft een witte rand.  Het zijn rustige dieren die enkel tijdens het broeden lawaai kunnen maken.  Ze komen voor in het zuiden van de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan waar ze op verschillende eilanden broeden.  Dat doen ze maar om de twee jaar.  Je vindt ze dan in kleine groepjes op de steile rotsen van de eilanden.  Het nest wordt gemaakt van planten en gras.  Daarin wordt één ei gelegd.  Het is wit met roodbruine vlekken.  Beide ouders helpen mee met broeden.  Het jong vliegt na ongeveer 70 dagen uit. 

 

https://i.pinimg.com/originals/9c/f0/e3/9cf0e336280cee8eeec8db91cb22ab29.jpg

foto's : sabine sunbird