De noordelijke koningsalbatros is een echte zeevogel en behoort tot de familie van de albatrossen.  Ze komen voor op de Chathameilanden ten oosten van Nieuw-Zeeland en zijn flink bedreigd.  Hun lengte bedraagt 115 centimeter met vleugels die een spanwijdte tot 3 meter kunnen hebben.  Het verenkleed is wit met zwarte slagpennen.  De snavel is roze en de poten vleeskleurig.  Vaak zitten er op de vleugels donkere vlekken of zijn ze helemaal donkerbruin. 

Hun aantal wordt geschat op een 7000 paartjes die op de eilanden broeden.  Door hevige stormen kan het aantal broedsels sterk terug lopen.  Het gebeurt ook wel dat de bevolking eieren en jongen weghalen, maar dat is steeds minder en minder.