De chathamalbatros is een zeevogel uit de familie van de albatrossen die enkel voorkomen op de Chathameilanden.  Het zijn grote vogels die 90 tot 100 centimeter groot worden met een spanwijdte tot 250 centimeter.  Bovenaan zijn ze grijs en onderaan wit gekleurd.  De randen van de vleugels zijn mooi zwart afgelijnd.  Volwassen vogels herken je aan de grijze kop en keel en de grote gele snavel met een donker vlekje op de punt. 

Ze leven op de rotseilanden in het zuiden van de eilandengroep.  Daar nestelen ongeveer 8000 broedpaartjes op een vrij klein broedgebied.  De kans op uitsterven van deze soort is erg bestaande.  Stormen of tegenslagen in de broedsels kan een flinke terugval veroorzaken.  Ook worden de kuikens van de albatros door de plaatselijke bevolking weggenomen om te verkopen en op te eten.