De amsterdameilandalbatros is een grote albatros die zoals de naam het zegt broedt op het eiland Amsterdam in de Indische Oceaan.  Het is waarschijnlijk een ondersoort van de reuzenalbatros.  Je vindt hem enkel op dat eiland waar ze op een hoogte van 500 meter broeden.  Als ze niet broeden, dan vind je hen zwevend boven de oceaan.  Dan kunnen ze vliegen tot AustraliŽ en zelfs Nieuw-Zeeland. 

Omdat ze enkel op dat eiland voorkomen, zijn ze bijna met uitsterven bedreigd.  Er zijn erg weinig broedparen en er zijn in totaal maar 130 vogels meer geteld in de natuur.  Ratten en katten op het eiland vreten aan de eieren van de vogels.  Het is bijna onmogelijk en erg duur om alle ratten en katten van het eiland te verwijderen.  Maar de albatrossen blijven ook in de lange vislijnen van de vissers hangen met snavel en poten.