De brilkaaiman wordt ook wel de gewone kaaiman, de witte kaaiman of de Braziliaanse kaaiman genoemd.  Die naam kregen ze door de benige rand rond de ogen die op een brilletje lijkt.  Ze worden ongeveer 200 tot 250 centimeter groot waarbij vrouwtjes duidelijk kleiner blijven.  Hun lichaam is groenbruin van kleur, maar de jongen zijn eerder lichter tot geel met zwarte stippen en strepen.  Hun voedsel bestaat uit insecten, kreeftachtigen en schelpdieren bij de jonge kaaimannen en vissen, watervogels, amfibieŽn en reptielen bij de grotere dieren.  Bij te weinig voedsel worden ook eigen soorten gegrepen of zoogdieren die in het water stappen. 

De kaaiman komt voor van Zuid- tot Midden-Amerika en kunnen zich erg goed aanpassen aan alle soorten wateren.  In hun nest leggen de vrouwtjes 15 tot 40 eieren die door verschillende vrouwtjes worden bewaakt.  De belangrijkste vijand is de reuzenteju, een hagedis die leeft van krokodilleneieren. 

De brilkaaiman behoort tot de meest algemene soorten en telt tot meer dan 1 miljoen dieren in het wild.  Waarschijnlijk stellen ze het zo goed omdat hun huid niet geschikt is om leer van te maken.  Omdat ze op zo veel verschillende plaatsen voorkomen, bestaan er een viertal ondersoorten.  Soms wordt de yacarekaaiman ook als een ondersoort gezien.